Bij een Crisisinterventie gaan we 3 opeenvolgende werkdagen op huisbezoek en onderzoeken we de situatie grondig. Enerzijds zoomen we in op de zorgen en risico’s, anderzijds brengen we krachten en aanwezig veiligheidsverhogend gedrag in beeld. Tot slot proberen we in te schatten wat er nu, op dit moment, nodig is om uit de acute crisis te geraken en thuis de rust en veiligheid te herstellen. Hebben het gezin en zijn context hier na de crisisinterventie voldoende handvaten voor, dan stopt het daar.
Merken we dat de veiligheid en de ontwikkeling van de kinderen nog te zeer in het gedrang is, kan er een crisisbegeleiding opstarten. Dit aanbod is kortdurend en intensief: maximum 28 werkdagen met 3 tot 5 contacten per week. Via individuele en/of gezinsgesprekken, het trainen van opvoedingsvaardigheden, het mobiliseren en activeren van eigen netwerk en eventueel bijkomende professionele hulp, proberen we de crisis te deblokkeren. Waar nodig zetten we samen de eerste stappen richting reguliere vervolghulp.
Zien we tijdens een crisisinterventie of crisisbegeleiding dat het toch te onveilig is om samen thuis te verblijven, bekijken we wie waar op korte termijn terecht kan voor een korte time-out. Zijn er daartoe geen mogelijkheden binnen het eigen netwerk, vragen we bij het crisismeldpunt om een kortdurende crisisopvang van 7 dagen. Voor kinderen onder de 12 jaar hebben we zo een aantal opvangplekjes binnen onze eigen residentiële werking.
Wij zien CRISIS als KANS en geloven in de krachten van onze gezinnen en proberen snel en efficiënt tot verandering te komen, zodat het gezin zelfstandig verder kan en uithuisplaatsing vermeden wordt.