BOUNS 2

BOUNS

Een scheiding heeft een enorme impact op het leven van jou als ouder en dat van je kinderen. Het kan je wereld op z’n kop zetten en je uit balans brengen. Je krijgt te maken met veel emoties en het is een proces van rouw. Wanneer de scheidingssituatie lange tijd gepaard gaat met veel spanningen en conflicten rond het ouderschap van de kinderen, vaak met gerechtelijke procedures, spreken we van een hoogconflict-scheiding. Het voelt alsof de storm maar niet gaat liggen.

Een hoogconflict-scheiding kies je niet zelf. Je wordt erin meegezogen en het kan je helemaal overnemen. In een BOUNS-training kijken we samen hoe je kan voorkomen dat het conflict verder escaleert, hoe je weer stevig in je schoenen kan staan en hoe je je rol als ouder weer volledig kunt oppakken. Zo zorgen we er samen voor dat het welzijn van je kind niet wordt aangetast. Onderzoek toont namelijk aan dat aanhoudende conflicten na een scheiding schadelijk zijn voor de kinderen.
 

Tijdens de BOUNS-training spreken we je aan als ouder en blijven je uitnodigen om de aandacht op je kind(eren) te richten. We leggen uit hoe aanhoudende conflicten je kind(eren) kunnen beïnvloeden, zelfs als je erg betrokken bent. Tijdens gesprekken zullen we je uitdagen of confronteren om dingen anders aan te pakken dan je gewoon bent. We willen daarnaast de last erkennen die je ervaart.

 

BOUNS 1

Volgende thema's komen aan bod tijdens een BOUNS-training

  • Impact van de scheiding: We staan stil bij de impact van de scheiding op jezelf, op je kind(eren) en op de mensen om jullie heen. 

  • Veerkracht: Een scheiding kan veel stress veroorzaken. We kijken wat jou kan helpen om hiermee om te gaan. We focussen ook op de kracht en weerbaarheid van jouw kind(eren), en hoe jij hen hierin kan ondersteunen

  • Bewust ouderschap: We gaan samen op zoek naar een nieuw evenwicht als ouder. Samen bekijken we hoe je het alleen-ouderschap vorm kan geven, waarbij het welzijn van je kind(eren) centraal staat.

  • Communicatie: Het is vaak erg zoeken naar hoe je de communicatie kan aangaan met de andere ouder. Samen zoeken we uit wat je best communiceert en hoe je dit kan doen, steeds in functie van het welzijn van je kind(eren) en op een manier die het conflict niet verhoogt.

Volgende thema's komen NIET aan bod tijdens een BOUNS-training

  • Het bemiddelen tussen ouders in het conflict. We gaan het conflict niet oplossen.

  • We kunnen jullie als ouders niet dwingen tot samenwerking.

  • Er zal geen andere bezoek- of verblijfsregeling volgen. Je zal je kind(eren) door deze ondersteuning niet vaker kunnen zien.

  • We kunnen er niet voor zorgen dat gedrag of gevoelens van de andere ouder gaan veranderen.

  • De Schommel maakt geen verslagen voor de rechtbank.

Duur/termijn:

De BOUNS-training bestaat uit 10 sessies (eventueel een 11de sessie ter verdieping). Per thema wijden we een bureelgesprek aan psycho-educatie en in de daaropvolgende sessies reflecteren we over het thema in de eigen situatie, aan de hand van opdrachten. Tijdens de BOUNS-training maken we gebruik van de Opla-app.

Doelgroep

Een BOUNS-training richt zich tot ouders met kinderen tussen 0 en 12 jaar, die zich in een complexe scheidingssituatie bevinden. We gaan aan de slag met elke ouder in een individueel traject. Omwille van het hoogoplopende conflict is het niet mogelijk om met beide ouders samen aan de slag te gaan.

Praktische afspraken

De training omvat:

  • Wekelijks een begeleidingscontact gedurende 10 à 11 opeenvolgende weken. Inhoudelijke sessies worden afgewisseld met (huiswerk)opdrachten. Tijdens en tussen de sessies wordt er gebruik gemaakt van de Opla-app.

  • De gesprekken vinden plaats met jou als ouder, zonder aanwezigheid van je kind(eren).

  • De gesprekken gaan door op één van onze 3 afdelingen (Tienen, Leuven, Averbode).

  • We werken enkel met jou, met respect voor jouw privacy. Wenst de andere ouder ook een BOUNS-training te volgen, dan kan dit bij een andere begeleider.

Meld je aan voor BOUNS

Via ons online aanmeldformulier kan je je aanmelden voor BOUNS.
In de laatste stap van de online aanmelding kan je een tijdslot kiezen voor een intakegesprek. Tijdens het intakegesprek staan we klaar om naar jouw verhaal te luisteren en dieper in te gaan op jouw hulpvraag. Dit gesprek is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat we de ondersteuning kunnen aanpassen aan jouw specifieke behoeften.